December 1, 2006

Fantastiska julfakta

Bara för att det nu är advent och julafton bara närmar sig behöver man inte ligga på latsidan med hjärngympan. Här kommer lite julfrågor och svar. Att briljera med inför chefen på julbordet eller den envisa besserwisserfarbrorn som verkar vara obligatorisk i alla familjer. En del svar är citerade, andra mina egna. Rätta mig gärna eller kom med egna förslag på svar. Se bara till att ha täckning! ;)

Varför ruttnar bananer så snabbt? (inte så juligt, men ändå en fråga jag klurat på.) MIn teori: bananer är ingen frukt till att börja med, det är ett frö, eller en baljväxt snarare. Den skördas ju ändå när den är grön för att den inte ska ruttna på vägen över atlanten.
Varför är pepparkakor så gott? Varför heter det pepparkakor?Gott: Måste vara en mänsklig gen som älskar kombinationen ingefära, kanel, kardemumma. Se bara på kanelbullar. Ett framgångsrecept sedan 1300-talet. Från början hade man just peppar i och i danska "Peberkager" tycker jag mig kunna ana pepparn. Synd att den är borta i den svenska kakan, den ger ett visst sting.
Varför kommer det ingen snö?Träd och blommor har misstolkat vädret som en tidig vår. Hur kan vädret backa nu, vårkänslor i november är fåförunnat.
Vem uppfann glöggen? Och varför? Varför i all sin dar heter det glögg?Namnet: Glögg betyder egentligen glödgat (upphettat) vin. Inspirerade av den franska drycken Brulôt började vi under 1600-talet att servera upphettad cognac med smält socker i. Efterhand ersattes cognacen alltmer med vin och drycken började alltmer likna den dryck vi idag kallar glögg. Vem uppfann:Svensk tradition med ursprung i antiken Redan de gamla grekerna kryddade sitt vin under antiken, varför:troligen mest för att piffa upp surt eller dåligt vin.
Lussekatt, vad är det med namnet?Wikipedia säger: "Den vanligaste uppfattningen är att namnet lussekatt har med Lucia att göra (luciakatt) men i själva verket kommer namnet från Lucifer (Lusse lelle)." öhm...OK.
Varför är saffran så dyrt? Wikipedia säger: "Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är och har alltid varit den dyrbaraste av kryddor. Det krävs omkring 100.000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för ett kilo saffran. "Inget förfalskas som saffran" skrev Plinius kring år 70 e.Kr. På en del turistorter utomlands säljs saffran eller saffron mycket billigt men består då oftast av mald gurkmeja (Curcum longa) eller safflor (Carthamus tinctotius) som torkats och vars färg och form mycket väl liknar saffran.

No comments: