January 9, 2007

Cioccolato

I julklapp fick jag bl.a. en chokladprovning samt en chokladbok som jag plöjde igenom häromkvällen. Boken alltså. Inspirerad av boken gick jag dagen efter och köpte min dyraste chokladkaka nånsin. 79.- för 50 gram chokladkaka. Man betalar tydligen för bönsorten, dvs kaka gjord på den finaste kakaobönan. Alltså med väldigt höga förväntningar och stor vördnad öppnade jag den minsta och dyraste chokladkakan hitills och tog en bit, lät den smälta i munnen vilket det stod att man skulle i boken. Kanske är 79.- lite overkill men jag blev inte besviken...för det är helt enkelt så att bra saker inte är billiga när det kommer till bra råvaror. Trots 75% kakaohalt fanns inte ett spår av bitterhet, utan 100% ren njutning som smälte på tungan. Bravo. Boken hade tipsat om ett italienskt märke, Amedei, från Toscana som var särskilt bra. Som vanligt vet italienare vad de gör när det kommer till njutningsfull mat. Den andra blå kakan var faktiskt ingen höjdare, vi testade en mjölkchoklad med 32% kakaohalt och den smakade liksom inte choklad längre. Så Amadei 9, cioccolato fondente får fem L av fem möjliga och Amadei la tavoletta cioccolato al latte får 3 L av fem möjliga. Till chokladen drack vi toscanskt rödvin, Barone Ricasoli.

2 comments:

Linda Unnhem said...

Var på en chokladprovning för ett par år sedan och trots att jag alltid tyckt att det är lite Kejsarens nya kläder över det där, blev jag överraskad. Det är verkligen stor skillnad, och spännande när man provar tillsammans med olika viner.
Sen kan man ju tycka bäst om Marabou ÄNDÅ ...

Line said...

Precis, man behöver inte förvandlas till nån snobb. Nu blev jag inspirerad att boka provningen!