På begäran: palsternacka
Förutom mitt favoritrecept på palsternacka hittade jag faktiskt även friterade palsternackor som ser ut precis som chipsen. Du kan alltså göra dem själv!
Friterad palsternacka
ca 200 g palsternacka
1 l olja
salt
Gör så här
1. Skala och skiva ca 200g palsternacka tunt. Använd mandolin eller potatisskalare.
2. Värm 1 liter olja i en kastrull till 160°C.
3. Lägg i lite palsternacksskivor i taget så att inte oljan kallnar för mycket under friteringen.
4. Lyft upp dem när de är gyllenbruna.
5. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Salta och servera.

Friterad palsternacka.
Rostad palsternacka
600 g palsternacka, skalad
6 kvistar timjan
2 msk matolja
salt
peppar
Gör så här:
Klyfta palsternackan och lägg bitarna i en ugnssäker form.
Häll över matolja och timjan. Salta och peppra.
Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Inspirationstack till Jonas, ICA och TV4. Bild från ICA.se
4 comments:
tjoho! det ska jag bjuda mina polare på på söndag! fiiint!
Du äter inte lax, men palsternacka jublar du åt? Vi får se om du pratar med mig efter söndag! :)
Spännande! Jag minns inte när jag åt p. sist. Nu kvarstår bara två frågor:
1. Finns palsternacka i Taipei?
2. Hur kan ett köksredskap heta något så fint som mandolin?
Lotta, i receptet stod det faktiskt madolin, men jag tror bestämt att det var felstavat. Det är en makapär som hyvlar grönsaker till långa vackra platta snören.
Palsternacka känns väldigt nordeuropeiskt, förmodligen jätteexotisk i Taiwan!
Post a Comment